Friday, February 1, 2008

Uzależniony od popcornu


O tym, że ze sprzedaży prażonej kukurydzy poza salami kinowymi można zrobić niezły interes przekonać się można w Nowym Jorku.


Jak zwykle w takich wypadkach potrzebny jest dobry pomysł, opakowanie i... lokalizacja w strategicznym z turystycznego punktu widzenia miejscu. Firma Dale and Thomas Popcorn... - tak, to drugie nazwisko współwłaściciela należy do byłej gwiazdy koszykówki NBA, a obecnie do znienawidzonego przez kibiców trenera Knicksów - ma swój sklep m.in. na Times Square na Manhattanie. Isiah Thomas, u którego w domu rodzinnym się delikatnie mówiąc nie "przelewało", wychowany został na popcornie - rodzice kupowali go do jedzenia swoim dzieciom, bo był tani i sycący. Pewnego razu trafił do fabryki popcornu na Upper West Side, spróbował prażonej kukurydzy i postanowił zainwestować w wytwórnię. Wówczas też zmieniono nazwę firmy z "Popcorn, Indiana" (takie miejsce naprawdę istnieje!), a siedzibę przeniesiono do Englewood w New Jersey.

Szef kuchni do spraw popcornu

Kluczem do sukcesu okazało się opatentowanie smaków, jakimi można doprawiać otwarte ziarna kukurydzy. Dale and Thomas Popcorn ma obecnie w asortymencie kilkadziesiąt rodzajów popcornu. Niektóre smaki są wprowadzane do sprzedaży w zależności od pory roku - aktualnie można spróbować m.in. prażonej kukurydzy o smaku cynamonu, wędzonego sera cheddar, karmelu, toffi i czekoladowego masła orzechowego. Kiedy indziej promowane są np. smak "popuccino", (nietrudno się domyślić o jaki chodzi), słodko-kwaśny BBQ, buffalo wings albo ziołowo-czosnkowy. Ponieważ sam jestem miłośnikiem popcornu, bez którego z trudem obchodzę się podczas oglądania jakiegokolwiek filmu, nie byłbym sobą, gdybym nie popróbował choć niektórych z tych wyjątkowych smaków.
W sklepie można kupić także zestawy podarunkowe - kosze wypełnione kilkoma-kilkunastoma paczkami prażonej kukurydzy w różnych smakach. Dla fanów popcornu można kupić zestaw odpowiednich miseczek, a na imprezę - 3,5-galonową puszkę smakołyku za 35 dolarów. Wśród tych ostatnich są i ręcznie malowane 6,5-galonowe blaszane puszki, które wystarczą i na 100-osobową prywatkę. Cena? 500 dolarów.
W Dale and Thomas chwalą się, że pracuje dla nich pierwszy na świecie kucharz - specjalista od popcornu. To właśnie Ed Doyle występuje w reklamach i akcjach promocyjnych, bo też właśnie on jest autorem nowatorskich smaków, w których mogą przebierać klienci. Kupować popcorn można też przez internet.

Z Chicago do Nowego Jorku

Przy 34 Ulicy pomiędzy 7 a 8 Aleją w okolicach Madison Square Garden i Penn Station znaleźć można z kolei sklep z prażoną kukurydzą sieci Garrett, która powstała w Chicago prawie 60 lat temu. Prażone wyroby tej firmy zaliczała kilkakrotnie do swoich ulubionych Oprah Winfrey, co dużo znaczy, a już z pewnością jest rekomendacją ściągającą klientów i ich pieniądze. Rodzina Garrettów nie ma może tak wielu smaków popcornu jak Dale i Thomas, ale konsekwentnie promuje swoje trzy najbardziej znane rodzaje - kukurydzę zwykłą, serową i karmelową. Każdy klient może sam dobierać sobie smaki kukurydzy, a - by ułatwić mu zadanie - w sprzedaży jest tzw. mix - 2 lub 3 smaki w jednej puszcze. Dla różnych rozmairów żołądków i podniebień przygotowano różne rozmiary blaszanych puszek - od 1 do 6,5 galonów pojemności. Cena? Od 26 do 130 dolarów. Drugi punkt sieci Garrettów w Nowym Jorku jest przy 5 Alei - na wysokości 46 Ulicy. Pozostałych 5 znajduje się w Chicago.

No comments: